Turist Rehberleri meslek yasasına kavuştu ama yönetmelik yayınlanmadığı için 21 Aralık'ta ruhsatname ve çalışma kartı alamayanların durumu tartışma konusu..Ankara Rehberler Grubu yetkililere soruyor.
Meslek Yasası için yıllarca mücadele veren ancak kabul edilmesinin ardından yönetmelik bir türlü yayınlanmadığı için karmaşa ve belirsizlik içinde kalan rehberler seslerini duyurmaya çalışıyor.
Bir yandan Rehber Odalarının kurulma çalışmaları sürüyor,diğer yandan Kanun gereği 21 Aralık'ta ruhsatname ve çalışma kartlarını alamayan rehberlerin durumunun ne olacağı soruları cevap arıyor. BAKANLIK, TUREB, ARO, İZRO, İRO yetkililerinden sektörü bilgilendirici açıklama bekliyoruz.
TUREB resmi web sitesinden yapılan açıklamada; İstanbul, İzmir ve Antalya illerinde veya bunların yetki çevrelerinde ikamet eden ve henüz buralardaki rehber odalarına kayıtlı bulunmayan rehberler; 21 Aralık tarihine kadar odalara kaydolmazsa, rehberlik haklarını ömür boyu kaybedecekler. '' uyarısında bulunulmuştu.
Ankara Rehberler Grubu yaptıkları ortak açıklamada; '' 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu'na göre 21 Aralık itibarıyle Türkiye'de profesyonel turist rehberlerinin bir çoğunun varlığı ortadan kalktı. Kanuna göre rehberlerin 21 Aralık'a kadar ruhsatname ve çalışma kartları almaları gerekiyordu. '' denildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan kanun sonrası yönetmelik yayınlanmadığından oluşturulması gereken birlik ve yeni odalar kurulamadığını belirten Ankaralı Turist Rehberleri; “Mevcut odalar ön kayıt adı altında üye kaydı yapıyorlar ve üyelik aidatı topluyorlar. Hatta denetimler bile yapıyorlar. Böylece yayınlanmayan yönetmeliğin yarattığı kaos içinde rehberler bürokrasi mağduru oldular '' açıklamasında bulundu.
AnkaraTurist Rehberleri Grubu'nun turizmhaberleri.com 'a gönderdiği ortak açıklamanın tamamı şöyle:
TURİST REHBERLERİ MESLEK KANUNU YÖNETMELİK YAYINLANMADIĞINDAN İŞLEMİYOR...
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu 22/06/2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak yasanın emrine göre ikinci aşamada yapılması gereken Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanarak Resmi Gazete'de yayımlanıp, yürürlüğe girmesi gereken yönetmelik yayınlanmadığından Turist Rehberleri Kanunu işlemez hale dönüştü.
Bu durumda kanun yürürlüğe girdikten sonra, kanun kapsamında yapılacak iş ve işlemlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yerine getirilemedi.
TURİST REHBERLERİ MESLEK ODASINA ZORUNLU KAYIT OLACAK
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'na göre kurulan rehberlik meslek kuruluşları Turist Rehberliği Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 22 Haziran 2012'de meslek odası niteliği kazandı. Turist rehberlerinin bu kanuna göre kurulan ilgili odaya kuruluş tarihinden itibaren altı ay içinde kaydolmaları mecburiyeti getirildi. Ancak tüm bu işlemlerin yapılış şekli hakkında bakanlığın yönetmelik yayınlaması gerekiyordu. Yönetmelik çıkmadığı için odalar kendi bildikleri gibi işlem yapmaya başlayınca turist rehberleri mağdur oldu.
TURİST REHBERLERİ RUHSATNAME ALACAK
Kanuna göre turist rehberlerinin çalışma kartı ve ruhsatname almaları gerekiyor. Kanun ise bu durumu şöyle açıklıyor:
'' 6326 sayılı Kanunun Saklı tutulan haklar Başlıklı geçiçi madde (1)in (1); Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla rehberlik kimlik kartına sahip olanların hakları, bu Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (e) ve (f) bentlerinde öngörülen koşulları taşımaları gerekiyor.
Rehberlerin hakları kanuna göre kurulan ilgili odaya kuruluş tarihinden itibaren altı ay içinde kaydolmaları şartıyla saklı bulunuyor. Bu süre içinde başvuruda bulunan rehberlerin rehberlik kimlik kartları ruhsatname ile değiştiriliyor. ''
REHBERLER BULUNDUĞU YERDE ÜYE OLMAK ZORUNDALAR
Kanunda yer alan mesleğin icrası, odaya üyelik ve meslek sicilleri başlıklı 4üncü maddesi (2) bendi ise şöyle diyor:
'' Turist rehberlerinin, yerleşim yerinin bulunduğu ilde kurulmuş odalardan birine, yerleşim yeri olan ilde oda kurulmamışsa en yakın ilde kurulmuş odalardan birine üye olmaları zorunludur. Hangi odaların hangi illerdeki turist rehberlerini üye olarak kaydedebilecekleri bakanlıkça belirlenir. Turist rehberleri birden fazla odaya üye olamaz. Turist rehberlerinin oda üyeliğine kabulü için mesleğe kabul edilerek ruhsatname almış ve mesleğe kabul koşullarını kaybetmemiş olmaları gerekir. ''
KANUN “RUHSATNAME ŞARTTIR '' DİYOR
Turist Rehberleri Kanununun 4üncü maddesinin 2. fıkrası '' ise turist rehberlerinin oda üyeliğine kabulü için mesleğe kabul edilerek ruhsatname almış ve mesleğe kabul koşullarını kaybetmemiş olmaları gerektiğini belirtiyor.
Ruhsatnamenin tanımı ve ne şekilde verileceği konusunda Kanunda açık bir ifade yer almıyor. Yönetmelik olmadığı için, turist rehberleri bakanlığın vereceği ruhsatnamelerini alamıyor ve rehberlik vasfını kaybediyorlar.
Kanun 22 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmasına rağmen, yönetmelik henüz yayımlanmadı. Öylece turist rehberlerine meslek odalarına üye olabilmeleri için zorunlu olan ruhsatname ve çalışma kartı verilemedi. Ancak kanunun emredici hükümlerine rağmen, turist rehberleri kanuna aykırı olarak mesleki faaliyet yürütüyorlar
Kaynak: turizmhaberleri.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.