Jones Lang LaSalle Hotels’in en son yapmış olduğu Otel Yatırımcıları Duyarlılık Araştırması’na göre, katılımcıların %40’ı önümüzdeki 6 ay boyunca eğilimlerinin varlık “satın almak” yönünde olacağını ve Almanya’daki kilit şehirlerin yanı sıra Londra, Varşova, Viyana, Amsterdam ve Paris gibi Avrupa’daki önemli pazarlara yöneleceklerini belirtti.
Jones Lang LaSalle Hotels Kuzey Avrupa CEO’su Jon Hubbard “Araştırma sonuçları, Avrupa’daki ekonomik problemlere karşın otel gayrimenkullerine olan güvenin arttığını göstermiştir. Beklenen kapitalizasyon oranı ortalama %7,2 seviyesinde kalırken, Paris, Londra ve Almanya’nın kilit şehirlerindeki agresif teklif verme süreçleri fiyatların tavan yapmasına neden olmuştur. İç verimlilik oranı beklentileri gözle görülür şekilde gerilemiş, 170 baz puan düşüşle %13,7 seviyesine oturmuştur; ki bu düşüş de Avrupa’daki otel gayrimenkullerine devam etmekte olan güçlü yatırımcı ilgisinin bir göstergesidir.
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki en rağbet edilen gayrimenkullere bakıldığında, katılımcıların %28,8’i lüks otelleri satın almayı hedeflediğini belirtmiştir; ki Mayıs 2012’de yapılan Otel Yatırımcıları Duyarlılık Araştırması’na göre bu sınıfa olan ilginin ciddi bir biçimde artmış olduğu gözlenmiştir. Güncel araştırma sonuçlarına göre, ekonomik/limitli hizmet veren oteller ve uzun dönem kalışlı otellergibi daha alt kategoride olan sınıflar ise en az ilgi gören gayrimenkul tipi olmuştur. Ancak, gelişmekte olan pazarlardaki olanaklardan ötürü Orta ve Doğu Avrupa’daki yatırımcıların ekonomik otellere olan ilgisinin sürdüğü görülmüştür.
Kaliteye olan ilginin artması beklentisi sebebiyle, yatırımcılar Varşova, Stockholm, Münih ve İstanbul’da beklenen kapitalizasyon oranının daha da düşeceğini düşünmektedirler. Sürpriz bir sonuç ise, Batı Avrupa’daki beklenen getiri (kapitalizasyon) oranının en düşük seviyede çıkmış olmasıdır, Paris’teki oran %6,1,Londra’daki oran ise %6,3 seviyesindedir.
Araştırma, yatırımcıların otel performansları konusunda kısa ve orta vadede olumlu bakmaya devam ettiklerini ortaya koymuştur; ancak bir önceki araştırmaya kıyasla özellikle orta vadede daha temkinli bir yaklaşım söz konusudur. Araştırmadaki 37 şehir içinden, %51’nin (19) 6 aylık kısa vadede performans açısından büyüme göstermesi beklenmektedir. Orta vadede performans büyümesi 6 ay önce yapılan araştırmada 31 şehirde beklenirken, bu sayı yeni araştırmada 24’e gerilemiştir.” açıklamasında bulundu.
Jones Lang LaSalle Hotels Avrupa Kıtası CEO’su Christoph Härle ise yaptığı açıklamada “Her ne kadar yatırımcılar otel performansları konusunda genel olarak olumlu beklentilere sahip olsa da, Güney Avrupa’daki kurumsal ve resort pazarlarındaki zorluklardan ötürü, kısa vadede bu bölgelerle ilgili performans beklentilerinin düştüğünü gözlenmiştir. Örneğin, Madrid, Lizbon ve Milano gibi pazarlarda oda başı gelirler düşmeye başlamıştır. Ancak, olumlu gelişmelere bakıldığında, İskandinav pazarı mevcut pazardaki başarısı ve bir tatil destinasyonu olarak büyümeye başlaması sebebiyle, yatırımcıların kısa vadede güvendikleri bir pazar konumuna gelmiştir. Performans açısından en olumlu öngörü, Alman otel pazarının en iyi sonuçlarına sahip Münih için olmuştur.” dedi.
kaynak:tourismtoday
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.