28 Aralık 2012 Cuma

Ulusoy, turizmde 2013 hedeflerini açıkladı...



Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2013'te Türkiye'ye gelecek turist sayısının 33 milyon civarında olacağını belirterek, ''Turizm gelirinin ise 25,5 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor'' dedi.

Turizm sektörü açısından 2012'yi değerlendirip, 2013 beklentileri hakkında bilgi veren Ulusoy, Suriye ve İran'da yaşanan siyasi kriz ve Avrupa ülkelerindeki ekonomik krizden Türk turizminin önemli oranda olumsuz etkilemediğini söyledi.
Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre 2012'nin Ocak-Ekim döneminde Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,50 oranında artarak, 28 milyon 807 bin 965 kişiye ulaştığını hatırlattı.
Aynı verilere göre, 2012'nin Ocak-Eylül döneminde, yabancı ziyaretçilerden elde edilen turizm gelirinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 oranında azalarak, 13 milyar 672 milyon 850 bin dolar seviyesine gerilediğini vurgulayan Ulusoy, ''Yurt dışında yaşayan vatandaşlardan elde edilen gelirler ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 oranında azalarak, 3 milyar 660 milyon 433 bin dolar seviyesine geriledi. Toplam gelirdeki azalma oranı ise yüzde 2,7'dir.
2012 dünya ve ülkemiz için ekonomik değişimler anlamında zor bir yıl olmakla birlikte, sektör açısından büyük düşüşler yaşamadığımızı düşünüyorum. Ancak, bu yıl sonu itibariyle genel değerlendirmede büyüme oranının tahmini olarak tek haneli olacağı kanısındayız'' diye konuştu.

''EN ÇOK ZİYARET EDİLEN YER ANTALYA OLDU''
Bu yılın Ocak-Ekim döneminde Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ilk 10 ülkenin Almanya, Rusya Federasyonu, İngiltere, Bulgaristan, Hollanda, Gürcistan, İran, Fransa, ABD ve İtalya olduğunu anımsatan Ulusoy, ''2012'nin Ocak-Ekim döneminde Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında ilk sırada 9 milyon 903 bin 159 kişi (yüzde 34,38) ile Antalya gelirken, bunu 8 milyon bin 840 (yüzde 27,78) kişi kişi ile İstanbul, 2 milyon 969 bin 926 (yüzde 10,31) kişi ile Muğla, 2 milyon 344 bin 321 (yüzde 8,14) kişi ile Edirne ve 1 milyon 293 bin 681 (yüzde 4,49) kişi ile İzmir takip etti'' bilgisini verdi.
Ulusoy, Türk vatandaşlarının tatil amaçlı gittikleri ülkelerin ise İtalya, Orta Avrupa ülkeleri, Prag, Viyana, Budapeşte, Balkan ülkeleri, Yunanistan, Suriye, İspanya, Bulgaristan, Fransa, Almanya, Hırvatistan (Dubrovnik), Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri olduğunu belirterek, Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğunun yurt dışı tatillerine yaz sezonunda çıktığını söyledi.
''YILBAŞI TURLARI SEKTÖRE CANLILIK GETİRDİ''
Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde, TÜRSAB ve sektörün diğer kurum ve kuruluşları olarak, gerek yurt dışı gerekse yurt içi fuarlara katılarak, 2013'te Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunulmasının hedeflendiğini belirten Ulusoy, ''2013'te ülkemize gelecek turist sayısının 33 milyon civarında, turizm gelirinin ise 25,5 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. 2013'ün en gözde yerlerinin Antalya bölgesi başta olmak üzere İstanbul, Muğla, Aydın ve Kapadokya bölgesi olacağı düşüncesindeyiz'' dedi.
Ulusoy, yılbaşının doğal olarak sektöre bir canlılık getireceğine dikkati çekerek, özellikle yılbaşında yurt içinde var olan satışlarda İstanbul, Antalya, İzmir turlarının yoğun ilgi gördüğünü kaydetti.
Kar turizmi ile ilgili olarak Uludağ, Kartalkaya, Palandöken ve Erciyes gibi tatil yerlerinin ilgi gördüğünü dile getiren Ulusoy, kaplıca turlarında Afyonkarahisar kaplıcalarının, yurt dışı turlarında ise Dubrovnik, Prag, Paris, Moskova, Yunanistan, Kıbrıs ve vizesiz Balkan turlarının revaçta olduğunu söyledi.
''TURİZM SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ SORUNU FİNANSMAN KAYNAKLARINA KOLAY ERİŞEMEMEK''
Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden olan turizmin en önemli sorununun finansman kaynaklarına kolay erişememesi ve erişenlerin de yüksek maliyetlerle karşılaşmaları olduğunu vurgulayan Ulusoy, şunları da kaydetti:
''Ayrıca sektör üzerindeki finansman harici maliyet baskısı da turizmcileri zorlamaktadır. Bir başka sorun ise özellikle Anadolu'daki pek çok il ve ilçemizde mevcut turizm potansiyelinin hareket geçirilememesidir. Bunun için de, orta ve uzun vadede alt ve üst yapı eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Düşük faizli ve uzun vadeli kredilerin verilmesi, kredinin işletmelerin faaliyet döngüleri dikkate alınarak yapılandırılması, girdi maliyetlerindeki devlet payının azaltılması, yöresel teşvik uygulamaları bahse konu sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır.'' (HT)(turizmaktuel)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.