24 Aralık 2012 Pazartesi

"TURİZMDE ÇOCUK EMEĞİ SÖMÜRÜSÜ VAR"




Dev-Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizmdeki istihdam ve emek sömürüsü sorununa dikkat çekti.
Dev-Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, Antalya'da 500 bin turizm çalışanı olduğunu ve bunun yaklaşık 350 bininin iş akdinin askıya alındığını dile getirdi.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Ceren Kaya’ya konuşan Yahyaoğlu, işçilerin iş akdinin askıya alınma şeklinin, işsizlik sigortasından yararlanma hakları olsa bile onu dahi kullanamamasına sebep olduğunu ifade etti.

Turizmde çalışanların en önemli sorununun sezonun kısa olması olduğunu belirten Yahyaoğlu, "Antalya'da kış ve yaz boyunca otellerin sadece üçte biri açık" dedi.

Turizmde çalışanların bir kısmının Antalya'da yaşadığını, bir kısmının ise Antalya'da ikameti dahi olmadığına dikkat çeken Yahyaoğlu, "Pamuk tarlasındaki ırgatlar gibi turizm sezonunda gelip çalışıyorlar, sonra memleketlerine dönüyorlar. Antalya'da ikameti olan sezonluk işçiler de bir ayaklan köyde, bir ayakları ise turizmde. 5 ay çalışıp 7 ay işsizliğe dayanabilmenin zaten başka da yolu yok. Şartları böyle olmayanlar turizmden kaçmak zorunda kalıyor. Bu da turizmde hizmetin kalitesini işçilerin sosyal güvenliklerini ve devamlılıklarını olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Çocuk emeği sömürüsü 

Sezonluk uygulamasının en büyük ikinci istismarının turizm otelcilik okullarından gelen stajyer öğrenciler olduğunu kaydeden Yahyaoğlu, bu gençlerin staj adı altında otellerde en alt ücret gruplarında işçi olarak çalışması gerekenlerin işlerini üstlendiklerini söyledi.

Yahyaoğlu, "Oteller bu pozisyonlara işçi almaz oldular. Bu kadroları stajyerle dolduruyorlar. Bu bedava iş gücü ve çocuk emeği sömürüsü demektir. Bu yapılan staj değildir. Öğrencileri stajını yakma tehdidi altında çalıştırıyorlar. Okul idareleri staja gönderdikleri öğrencilerinin arkasında durmalı" dedi.
Turizm çalışanlarının ve ülkedeki tüm çalışanların bu yoğun emek sömürüsünden çıkmalarının yolunun sendikal mücadele olduğunu kaydeden Yahyaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de 65 yıldır sendikaların var olmasına rağmen, ne yazık ki bütün sendikalar dibe vurmuş durumda. Türkiye'de yeni bir dönem başlıyor. Yeni sendikalar yasası geçti. Bu sendikalar yasasıyla uysal, hükümetlere yandaş, uzlaşmalı sendikacılık yapılamaz, yapılsa da işçilere faydası yoktur. Sendikaları daha aktif, sendikacılık yapmak zorundalar. Koşullar bunu getiriyor. İhtiyaç olan da budur" dedi.

Yaş ortalaması 18-25 

Turizm işçilerinin yaş ortalamasının 18-25 yaşlarına indirildiğini dile getiren Yahyaoğlu, 35 yaş üstü işçilerin iş taleplerinin reddedildiğini, bunun sebebinin ise 25 yaş altı aile sorumluluğu olmayan çocukların daha ucuza çalıştırılması ve 35 yaş üstü ailesi, çocuğu ve sorumluluğu olanların biraz daha iyi bir ücret ve çalışma koşullarını talep etmesi olduğunu belirtti.

Yahyaoğlu, "Bu her şey dahil uygulaması turizmde kalifiye elemanı olan ihtiyacı ortadan kaldırırken, ülke turizmine ve geleceğine de ihanet içeriyor" dedi. Şu anki otel satış fiyatlarıyla kendini iyi fiyatlarla pazarlayan oteller hariç, iyi bir toplu sözleşme, iyi bir işçi ücreti ödeyebilecek durumda olmadıklarına değinen Yahyaoğlu, "Bu kadar düşük fiyatlarla oda satarak, vergiden, sigortadan,işçi ücretlerinden ve fazla mesailerden çalarak, yiyecek içecek maliyetlerini minimumda tutarak, zor ayakta kalıyorlar" dedi.



kaynak:http://www.turizmgazetesi.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.